Ο ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Στον αμπελώνα έχουν, με πολλή αγάπη, φυτευτεί οι παραδοσιακές αιγαιοπελαγίτικες ποικιλίες Ασύρτικο, Αθήρι, Μονεμβασιά, Μαλαγουζιά, Αγιαννίτης και Μανδηλαριά.

 

Η διάταξη των αμπελιών είναι γραμμική, με απόσταση δύο μέτρα μεταξύ των κλημάτων και των γραμμών φύτευσης / από κλήμα σε κλήμα και από γραμμή σε γραμμή / κλήμα από κλήμα και γραμμή από γραμμή. Τα αμπέλια έχουν σχήμα κυπέλλου, με προσανατολισμό από βορρά σε νότο. Η απόδοση είναι μικρή, 350Kg/στρέμμα. Αυτό οφείλεται στο ότι δεν ποτίζονται και οι ανάγκες τους σε νερό καλύπτονται από την υγρασία στην ατμόσφαιρα και τη θαλάσσια αύρα.

 

Η καλλιέργεια των αμπελώνων είναι βιολογική-βιοδυναμική, ακολουθώντας τις αρχές του Rudolph Steiner. Χάρη στο μικροκλίμα της περιοχής (ισχυροί βοριάδες και λειψυδρία) και στα πλούσια συστατικά του εδάφους, χωρίς χημικά και εντατικοποίηση, παράγονται υγιή σταφύλια εξαιρετικής ποιότητας. Οι παραδοσιακές ποικιλίες των αμπελιών είναι απολύτως συμβατές με τις συνθήκες που επικρατούν στο νησί.

 

Η αντιμετώπιση των ζιζανίων στο κτήμα γίνεται με τη «συνεργασία» προβάτων. Ταυτόχρονα με την εξαφάνιση της άγριας βλάστησης, τα πρόβατα προσφέρουν και την πολύτιμη κοπριά τους για τον εμπλουτισμό του εδάφους.

 

Στο τοπίο κυριαρχεί το πράσινο, σε σχέση με το άνυδρο της Μυκόνου, ενώ το μάτι αιχμαλωτίζεται από τις –διάσπαρτες στον αμπελώνα- πολύχρωμες δημιουργίες εικαστικών του νησιού και παιδιών των δημοτικών σχολείων που έχουν ζωγραφίσει πάνω σε παλιές πόρτες και παράθυρα. Πέρα απ’ την καλλιτεχνική τους αξία, χρησιμεύουν και ως ανεμοστάτες ή σκιάχτρα, προστατεύοντας τ’ αμπέλια απ’ τα μελτέμια των Κυκλάδων και τα πουλιά.

 

Τα βήματα των επισκεπτών και την καθημερινότητα των εργαζομένων και των κλημάτων συντροφεύει η κλασική μουσική, που ακούγεται από την ηχητική εγκατάσταση στον αμπελώνα. Υπάρχουν μελέτες που αναφέρονται στη θετική συμβολή της καλής μουσικής στην ευρωστία και την υγεία των φυτών.

 

 

Copyright © 2018 ΜΥΚΟΝΟΥ ΒΙΩΜΑ. All rights reserved.